Yaratıcılık hakkında


İşte Gizem Topgül'den çok güzel bir karakalem çalışması. Gizem'le aynı şirkette çalışıyoruz ve bir süredir de ortak projelerde görev alıyoruz. Kendisinin pek çok iyi yönünü biliyordum ama geçen gün çok iyi resim yaptığını da öğrendim. :) Hemen sizinle paylaşmak istedim.

Sıklıkla beyninizin sağ lobunu çalıştırıyorsanız (işlemsel veriler, analizler vb gibi işler yapıyorsanız), sol lobu için neler yapıyorsunuz? İşin özü şu ki sadece tek yanlı çalışan bir beyin doyum sağlayacak bir yaşam için yeterli gelmiyor. Her şeyden bir parça olmalı ki hayatımızda, yaşama yeni renkler katabilelim.

Yaratıcı yetkinliği düşük bir araştırma&geliştirme mühendisini düşünün, ne kadar iyi bir iş çıkartabilir, kendini çıkardığı işlerden ne derece tatmin edebilir?

"Yaratıcılık" kelimesi anlam olarak bir şeyleri yoktan üretmek, fikir oluşturmak gibi algılanıyor. Aslında biraz daha fazlası var. Yaratıcılığı gelişmiş insan, toplumun geri kalanı ile aynı şeye bakıp ondan çok farklı şeyler üretebilir, farklı tepkiler verir.

Pozitif yaratıcılıkda ise bu farklı tepkiler toplumun yararına yönelik olur. Örneğin arkadaşlarınızla beraber gezerken bir grup genç çocuğun boş boş ve canı sıkılır halde oturduğunu gördünüz. Arkadaşlarınız bu durumu kabul etmiş halde yollarına devam ettiler ama bu durum sizi rahatsız etti. Eve dönüp, duvar boyası fırçalarınızı ve boyalarınızı alıp aşağı indiniz. Çocuklarla beraber uzun zamandır kötü görünen bir duvarı renklendirdiniz. Böylece çocuklar sıkıntıdan, mahalle kötü görünen bir duvardan kurtuldu ve siz de bir işi tamamlamış olmanın keyfine vardınız.

Basit bir kaç adımla farklı düşünmeyi deneyebilirsiniz:


  • kötü çizdiğinize inansanız bile resim yapın!

  • daha önce giymeyi bile düşünmediğiniz kıyafetler giyin

  • dünyaya tersten bakın

  • başkasının gözünden olayları inceleyin

  • solaksanız sağ elinizle, sağ elinizi kullanıyorsanız sol elinizle bir şeyler yapmaya çalışın

  • bir çocukla oyun oynayın

  • asla olamayacağınız, gidemeyeceğiniz veya bulunamayacağınız yerleri hayal edin. (Einstein görelik kuramını bir ışık demetinin üzerine binip evrende gezerken hazırlamıştı!)

Einstein der ki problemler, onu üreten bakış açıları ile çözülemez...

1 yorum:

VTahir dedi ki...

i dont speak Turkish, but......watever.....